Projektin tavoitteena oli uudistaa Liikkuvan kaluston kuljettajan kertauskoulutus eli LIKU-kertauskoulutus ja muuttaa se itsenäisesti opiskeltavaksi verkkokurssiksi. Koulutuksen kohderyhmänä ovat ratatyökoneen kuljettajat.
Idea sai alkunsa asiakkaan kanssa käydystä keskustelusta, jonka jälkeen loimme idean toteutettavaan muotoon eli konseptiksi. Ideoimme sisältöä samalla pohtien uuden konseptin hyötyjä, haasteita ja sitä kuinka voimme varautua havaittuihin haasteisiin. Arvioimme hankkeen riskejä suhteessa sen hyötyihin. Hanke alkoi nopeasti vaikuttaa hyvin toteuttamiskelpoiselta, joten loimme konseptiesityksen ja demon asiakastapaamisia varten.
Asiakas innostui konseptista, vaikka ymmärrettävistä syistä se herätti myös kysymyksiä mahdollisista tietoteknisistä haasteista. Päädyimme ratkaisuun, jossa panostamme koulutuksen orientaatioon. Lisäksi tarjoamme oppilaille teknistä tukea puhelimitse, sähköpostitse ja oppimisympäristön keskustelualueella. Erityistä huomiota kiinnitimme kurssirakenteen ja koulutusmateriaalin selkeyteen, helppolukuisuuteen sekä käytettävyyteen.
LIKU-koulutus suoritetaan moduuleittain
LIKU-koulutuksessa käytetään moduulirakennetta. Tämä helpottaa kurssin suorittamista oppilaan näkökulmasta, sillä moduulirakenne kannustaa oppilasta suorittamaan koulutusta pienissä osissa. Tällä tavalla vältetään tietoähkyä ja lisätään oppilaan motivaatiota kurssin suorittamiseen. Lisäksi jokaisen moduulin osaamisen varmistaminen on sisällytetty moduuliin. Tällä kurssilla emme hyödyntäneet lainkaan perinteistä tenttiä, koska yhdessä todettiin, että osaaminen varmistetaan jo kurssin aikana riittävällä tasolla erilaisten tehtävien avulla.
Lisäarvoa toivat myös interaktiiviset ohjaamosta kuvatut videot, jotka tekevät oppimisesta konkreettisempaa. Videot sisältävät kysymyksiä liittyen käytettäviin nopeuksiin, liikennöinnin määräyksiin ja toimintaohjeisiin poikkeustilanteissa. Oppilas saa välittömän palautteen vastattuaan kysymyksiin. Palautteet sisältävät myös oikean vaihtoehdon tarkempine perusteluineen. Tällä tavalla oppimista tapahtuu myös tehtäviä tehdessä, vaikka opettaja ei olekaan fyysisesti läsnä verkkokurssilla. Tilanteessa, jossa oppilasta jää mietityttämään jokin asia, hänellä on aina mahdollisuus olla yhteydessä kouluttajaan.
Yhteiskehittämisellä varmistettiin asiakaslähtöisyys
Hyödynsimme palvelumuotoilun menetelmiä projektin aikana. Tämä näkyi osallistamisena ja tiiviinä yhteistyönä jo projektin suunnitteluvaiheesta alkaen. Yhdessä varmistimme, että koulutus sisältää tilaajalle ja oppilaille tarpeelliset sisällöt ja painotukset. Projektiryhmä ja kuljettajataustainen testioppilas testasivat kurssin osioita projektin aikana. Kehitysideoiden ja palautteen avulla viimeistelimme kurssin sisältöjä ja kehitimme käytettävyyttä ennen kurssin varsinaista käyttöönottoa.